Elkokampanjer

For dine lokale elektriker behov

Praktiske råd for deg som skal pusse opp

I en tidligere artikkel skrev vi om at det er rekordmange som pusser opp hjemmene sine i visse deler av landet. Nå er det på tide med litt mer praktiske råd for deg som skal pusse opp. I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i at du har finansieringen i boks, og at du er klar for å sette i gang med arbeidet. Vi skal se på hvordan du kan gjøre mye av oppussingsarbeidet selv; at du kan dra fordel av å gjøre ting klart for fagfolk som du leier inn; hvor du kan lagre møbler og andre ting som er i veien; og til slutt avduker vi et ryddeprinsipp som vil spare deg mye tid.

Mye kan du gjøre selv

Før du tilkaller alle slags fagfolk for å ta av seg all oppussingen er det best å vurdere om du egentlig trenger dem. Det er mye du kan gjøre selv, som å male, spikre lister, legge ny bordkledning utendørs, og legge flisgulv på badet. Du kan spare mye penger på å utføre slike enkle oppgaver på egen hånd.

Andre ting har du faktisk ikke lov å gjøre selv, som å legge nye strømkabler i huset og sette opp nye stikkontakter. Da må du tilkalle elektriker.

Gjør ting klart for elektrikeren

Når du har tilkalt elektrikeren er du bevisst på når de skal komme. Om du rydder og gjør ting klart før de kommer – spesielt ved vegger og stikkontakter – så sparer du både tid og penger ved at antall arbeidstimer de jobber blir færre. Samtidig blir det enklere for dem å gjøre jobben sin, det blir mer fornøyelig, og de setter rett og slett pris på å ha det ryddig når de kommer.

Lagre møblene dine et sted

For hver nye ting man kjøper gjennom årene, så fylles kottet, kjelleren, eller garasjen opp litt og litt mer. Når tiden så kommer for oppussing, så er det mye som må flyttes vekk fra rommet som renoveres, og da er det ikke alltid plass til alt på de vanlige stedene man bruker å lagre ting.

Har du ikke mye, ekstra plass hjemme, er et godt råd å finne et lokalt minilager der du bor, så kan du oppbevare møbler og andre ting på en enkel og praktisk måte mens du pusser opp. Slik får du plassen du trenger til å gjøre arbeidet med huset, før du så henter alt tilbake når du er ferdig.

Ryddeprinsippet

Ryddeprinsippet er en grunnregel man lærer i bygg- og anleggsbransjen, og det sier at hvis du skal rydde, så rydd kun én gang – ikke bare flytt litt på ting slik at du har nok plass for å gjøre det neste steget i prosessen; flytt det helt vekk. Hvis det er søppel, gå helt til søppeldunken med det; hvis det er noe som står i veien, ta det helt ut av rommet.

Nå som du er litt bedre rustet for å utføre oppussingen på hjemmet ditt, er det bare å sette i gang!

 

 

 

 

Hvordan finne en god lokal elektriker

Her er noen viktige steg for hvordan finne en god lokal elektriker.

Det første du bør gjøre er å snakke med dine nærmeste kamerater, familiemedlemmer og folk du kjenner om de har noen gode råd for en elektriker som de selv har fått nyttig hjelp av. Du bør høre med dem om måten jobben ble gjort på og om den ble fullført innen tidsfristen som dere ble enige om, og selvsagt om de tok seg en rettferdig pris som ikke var for høy i forhold til kvaliteten eller så lav at man mener det kan være “svart arbeid,” altså skatteløst.

 

Undersøk: Finn den rette elektriker

For at du skal kunne ta et velveid valg angående hvilken pris markedet ligger på i dag bør du hente inn minst tre tilbud fra ulike elektrikere. Med andre ord vil du legge ut et anbud. Som regel kommer det mange flere fra disse tjenestene. Etter at du har hentet inn en rekke personer som kan passe, kan du så begynne å bestemme deg for den du vil skal gjøre arbeidet for deg.

 

Et effektivt anbud bør spesifisere…

    1. Kostnad: Skal du betale en fast totalpris eller for hver time. Hvis du har et stort prosjekt som skal utføres er det vanligvis tryggest å gå for en totalpris, siden du da gir insentiv til elektrikeren for å være effektiv og ikke sløse med verken din eller sin egen tid.
    2. Prosjektdetaljer: For å finne den rette elektrikeren bør du forklare prosjektet i rikelig med detaljer. Vær tydelig på hvilket utfall du vil ha. Det vil være til stor støtte å bruke visuelle hjelpemidler som bilder og videoer.
    3. Utstyr: Hvor høy standard bør man ha på byggematerialene man velger? Og er det du eller elektrikeren som er så heldig å skaffe dem?
    4. Frist: Når skal jobben være helt og fullstendig gjort, uten unnskyldninger?
    5. Anbudets deadline: Innen når skal tilbudet bli gitt til deg?

 

Du må også vite at de elektrikerselskapene som har fått mest positiv kritikk i ditt lokale nærområde muligens blir vanskelige å oppdage ved å legge ut anbud på den store weben, siden de ofte får rikelig med prosjekter gjennom gode omtaler fra innbyggerne. Daglig Leder, André Olsen fra Bergen Elektro og Varme i Bergen sier at den største faktoren til deres suksess i Bergen som elektriker, er grunnet den store mengden av gode omtaler som går i jungeltelegrafen.

 

Kontaktpersoner og alvorsgrad

Ettersom du får samlet sammen anbudene er det på tide å undersøke elektrikerens alvorsgrad i forhold til det arbeidet de utfører.

 

En måte å gjøre dette på er ved å søke på nettet etter selskapet du oppdager slik at du kan hente tilbakemeldinger fra folk som selv fikk støtte fra dem. Ofte har de ulike nettsidene for anbud også omtaler tilgjengelige på sidene.

 

En ting man bør være obs på er at de vurderingene som firmaer viser frem på nettsiden sin sannsynlig er utvalgt akkurat på grunn av at de viser de gode sidene ved selskapet og nyttiggjør dem selv. De vil jo tross alt ha flest mulig kunder de også.

 

De selskapene som ønsker å gjøre jobber i Norge er pliktige til å ha skrevet seg inn i Elvirksomhetsregisteret. Næringsdrivende må være skrevet inn der. Her har du i tillegg mulighet til å undersøke hvilke former for elektrikerjobb de tar på seg.

Underskrivelse av avtalen

Etter at du har valgt hvilken person du vil at skal utføre arbeidet, samt undersøkt alvorsgraden til elektrikeren, har du nå igjen å undertegne en avtale. Å gjøre dette skriftlig betyr at det blir enklere å være klare på det du og jobbtakeren bestemte dere om i utgangspunktet, samt det gjør deg sikrere ved mulige motsigelser i interesser.

I en slik avtale må du ihvertfall ha med kostnad, tidsfrist og måten lønnen skal bli gitt på. I tillegg vil det være klokt å legge til mulig ekstrajobb i denne avtalen.

Si ifra om arbeid du ikke er fornøyd med

Hvis du og elektrikeren ikke klarer å bli samstemt når det kommer til lønnen eller dere har forskjellige synspunkter når det kommer til hvorvidt jobben har blitt gjort på en god måte, har du rett til å si ifra om dette til Forbrukerrådet.

Hvis du har tenkt at du vil si ifra til Forbrukerrådet om den jobben som har blitt utført av elektrikeren, bør du alltid tenke på å være saklig, unngå personangrep, altså beholde roen. Det er altfor lett å bli følelsesmessig når noen ikke har gjort den jobben de skal. Men alt dette kan du unngå hvis du gjør gode undersøkelser på forhånd, velger deg en person som er tilllitsverdig, og skriver under alt sammen svart på hvitt slik at det ikke er noen tvil ved mulige splider. Det er virkelig så enkelt.

 

Rekordmange pusser opp hjemmene sine i Sotra området

Aldri før har det vært så mange i Sotra området som pusser opp hjemmene sine. Hva kan være årsaken til dette? 

Høyst sannsynlig er det corona-situasjonen. Vi så denne utviklingen i Bergen, hvor det er rekordmange som oppgraderer badene sine, og vi ser det her i Sotra området. Hovedsakelig er det én grunn til dette: at så mange sitter på hjemmekontor, og får et ønske om å gjøre om på ting. 

Forandring fryder når man jobber hjemmefra

Etter corona-pandemien sin innmarsj, har et stort antall innbyggere i Sotra begynt å jobbe hjemmefra. Dette har medført store konsekvenser for byggefirma, og forhandlere som selger byggevarer. 

I begynnelsen av 2020 opplevde byggevareforhandlere og entreprenører en nedgang i salgsinntekter, noe som sannsynligvis skyldtes at folk hadde store utfordringer med å tilpasse seg til den nye corona-situasjonen. 

Etter hvert, derimot, skjedde det en helomvending: byggeforretningene så en kraftig økning i etterspørsel for deres varer og tjenester, og en rekordhøy omsetning. “Hva er det som skjer?” tenkte de. Når flere og flere kunder kom og sa at de var “dritt lei” av hvordan hjemmene deres så ut, derimot, ble det klart hva som hadde skjedd: folk hadde brukt så mye tid på hjemmekontor, at det som før så helt greit ut, nå ble uutholdelig. Og på samme måte som i Bergen, hvor konene ba karene sine om å bare endre noen småting, før det ble en total oppgradering av badene, så skjedde det samme i Sotra området. Samtalene kunne gå noe slik: 

“Steinar, nå har det gått flere år siden du sa du skulle gjøre noe med den garasjeporten. Den har jo ikke sett ut i det hele tatt etter at de naboungene kasta snøballer med stein på den.”
“Ja, okei da, Birgit – nå som alt er nedstengt uansett, og det ikke er noe annet å gjøre, så kan vi vel ordne den porten.”
Steinar og Birgit drar til den lokale byggevareforretningen for å kjøpe en ny carport, og til Steinars store forskrekkelse legger Birgit raskt merke til andre ting hun ønsker å kjøpe til huset.
“Åå, se på den terrassen da – den er jo bare helt nydelig! Og den gamle vi har begynner å bli slitt, og jeg er så lei av den. Du fikser vel en ny en du, Steinar? Tenk hvor stilig det blir!”
Og slik har de det gående. 

Men det er ikke bare slitte og gamle deler av huset som får seg en real oppussing; det er også mange innbyggere i Sotra som velger å overhale seksjoner som er helt ok, noen ganger bare 5-10 år gamle. De blir så inspirerte når de prater med naboen som har skaffet seg et selvspylende toalett, en automatisk plenklipper, eller en splitter ny veranda. 

Der har vi altså grunnen til at rekordmange pusser opp hjemmene sine i Sotra området. De går rett og slett lei av hjemmene sine ved å være der mye mer enn vanlig.