I en tidligere artikkel skrev vi om at det er rekordmange som pusser opp hjemmene sine i visse deler av landet. Nå er det på tide med litt mer praktiske råd for deg som skal pusse opp. I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i at du har finansieringen i boks, og at du er klar for å sette i gang med arbeidet. Vi skal se på hvordan du kan gjøre mye av oppussingsarbeidet selv; at du kan dra fordel av å gjøre ting klart for fagfolk som du leier inn; hvor du kan lagre møbler og andre ting som er i veien; og til slutt avduker vi et ryddeprinsipp som vil spare deg mye tid.

Mye kan du gjøre selv

Før du tilkaller alle slags fagfolk for å ta av seg all oppussingen er det best å vurdere om du egentlig trenger dem. Det er mye du kan gjøre selv, som å male, spikre lister, legge ny bordkledning utendørs, og legge flisgulv på badet. Du kan spare mye penger på å utføre slike enkle oppgaver på egen hånd.

Andre ting har du faktisk ikke lov å gjøre selv, som å legge nye strømkabler i huset og sette opp nye stikkontakter. Da må du tilkalle elektriker.

Gjør ting klart for elektrikeren

Når du har tilkalt elektrikeren er du bevisst på når de skal komme. Om du rydder og gjør ting klart før de kommer – spesielt ved vegger og stikkontakter – så sparer du både tid og penger ved at antall arbeidstimer de jobber blir færre. Samtidig blir det enklere for dem å gjøre jobben sin, det blir mer fornøyelig, og de setter rett og slett pris på å ha det ryddig når de kommer.

Lagre møblene dine et sted

For hver nye ting man kjøper gjennom årene, så fylles kottet, kjelleren, eller garasjen opp litt og litt mer. Når tiden så kommer for oppussing, så er det mye som må flyttes vekk fra rommet som renoveres, og da er det ikke alltid plass til alt på de vanlige stedene man bruker å lagre ting.

Har du ikke mye, ekstra plass hjemme, er et godt råd å finne et lokalt minilager der du bor, så kan du oppbevare møbler og andre ting på en enkel og praktisk måte mens du pusser opp. Slik får du plassen du trenger til å gjøre arbeidet med huset, før du så henter alt tilbake når du er ferdig.

Ryddeprinsippet

Ryddeprinsippet er en grunnregel man lærer i bygg- og anleggsbransjen, og det sier at hvis du skal rydde, så rydd kun én gang – ikke bare flytt litt på ting slik at du har nok plass for å gjøre det neste steget i prosessen; flytt det helt vekk. Hvis det er søppel, gå helt til søppeldunken med det; hvis det er noe som står i veien, ta det helt ut av rommet.

Nå som du er litt bedre rustet for å utføre oppussingen på hjemmet ditt, er det bare å sette i gang!